2014. 06. 05.

Hogyan NE gondozd a kullancsodat?

A legkülönfélébb tévhitek, népi “gyógymódok” keringenek az interneten illetve szájhagyomány útján a kullancs eltávolításával és a csípés kezelésével kapcsolatban. Ezek a tanácsok sokszor nagyobb bajt okoznak, mintha semmit sem tennénk. Érdemes az információkat inkább szakembertől vagy hiteles oldalakról beszerezni.



Összegyűjtöttünk párat a leggyakoribb tévhitek közül:

“Kenjünk be krémmel, zsírral vagy olajjal, akkor nem kap levegőt és kimászik.”

Bármivel próbáljuk megfullasztani a kullancsot, az öklendezésre készteti, így gyomortartalmát az abban található kórokozókkal együtt a szervezetbe üríti. Ezzel nagyban nő a fertőzés esélye.


“Csavarjuk az óramutatóval ellentétes irányba.”

Csavargatás közben könnyen összenyomhatjuk a kullancs testét, amivel a kórokozókat épp mi juttatjuk be a véráramba. Nem kell csavargatni semerre, egyszerűen csak ki kell húzni.

“Ha megnyálazott gyufával kenegetjük a kullancs körül a bőrt, kimászik magától, mert imádja a foszfort.”

Az igazság ezzel szemben az, hogy a kullancs a vért szereti, a foszfor meg hidegen hagyja. Viszont ha sokat maceráljuk, azzal csak azt érjük el, hogy a gyomortartalmát a szervezetünkbe üríti. Emellett már csak érdekes információ, hogy a mai gyufák nem is tartalmaznak foszfort.


“A kullancsot csak orvos szedheti ki.”

Fontos, hogy a kullancsot minél előbb távolítsuk el. Az agyvelőgyulladás esetén 4-6, a Lyme-kórnál 24 óra számít biztonságos időnek, eddig nagy valószínűséggel nem kerülhet át a szervezetbe kórokozó. Ezért rögtön távolítsuk el a kullancsot, lehetőleg kullancscsipesszel, vagy ha az nincs kéznél, akár körömmel, cérnával.

“Ha beleszakad a feje, rögtön menjünk orvoshoz.”

Nem baj ha a feje (igazából a szájszerve) benne marad a bőrben, még az orvossal is előfordulhat, hogy csak így sikerül kiszednie. A szájszerv nem tartalmaz semmilyen kórokozót és valószínűleg pár nap alatt kilökődik. Ritkán előfordulhat, hogy begyullad, ekkor érdemes szakemberrel megnézetni. Ami fontosabb, hogy a csípés helyét legalább öt hétig figyeljük, nem alakul-e ki valamilyen szokatlan tünet.

"Sör, pálinka, fokhagyma, B-vitamin fogyasztása távol tartja a kullancsot."

Valójában ezt semmilyen  kutatás nem támasztja alá. Persze mindezek fogyasztásához nincs is szükség kullancsveszélyre.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése