2014. 04. 30.

Néhány mondat a csípésekről...

Nincsenek megjegyzések:

 A kellemetlen vagy éppen veszélyes csípést okozó állatokat hosszasan lehet sorolni: szúnyog, méh, darázs, bögöly, bolha, poloska, pók, kullancs, hangya...  Nem árt informálódni arról, milyen "meglepetéseket" tartogathatnak nekünk ezek az állatok.


A rovarok, ízeltlábúak általában élelemszerzés céljából látogatnak meg bennünket (pl. szúnyog, kullancs), ritkábban védekezésből "támadnak" (darázs, méh, pók, hangya). Ez utóbbiak mérget, a táplálkozni kívánó csoport egyedei pedig leginkább a nyálukkal együtt  véralvadásgátló anyagot  juttatnak a bőrbe. Bármi is kerül a bőrünk alá, azt  az   immunrendszer felismeri, és a testidegen fehérjék miatt védekező reakció indul be. Ennek foka határozza meg, hogy csupán egy normál viszketés, duzzanat, vagy egy túlzott reakció: allergia, ill. gyulladás alakul ki.
Nézzük meg kicsit jobban, milyen csípéseknél mire kell odafigyelni, illetve hogyan célszerű kezelni!

Szúnyog, bögöly, hangya, bolha, poloska:  ilyen "egyszerűbb" csípések esetén a hideg, jeges borogatás és antihisztamin tartalmú krém alkalmazása általában elegendő. Vigyázzunk, hogy ne kaparjuk el a csípés helyét. Ezek a csípések pár nap alatt elmúlnak, allergiás reakciót is ritkán váltanak ki. Egy egyszerű szúnyogcsípéssel nem kell azonnal orvoshoz rohannunk, azonban ha a csípés helyén visszamaradt dudor, csillapíthatatlan viszketés, élénk gyulladás, esetleg  váladékozás, fokozódó fájdalom jelentkezik, akkor már célszerű szakorvosi segítséget kérni.

Méh, darázs: a méh- és darázscsípések már veszélyesebbek lehetnek, mert a védekező rovar méreganyagokat fecskendez be a szúrás helyén. Az erre érzényeknél ez nagyon heves és súlyos reakciót válthat ki, ami adott esetben azonnali orvosi beavatkozást igényelhet. Jó tudni, hogy a kétféle csípés nem azonos kezelést igényel: a méhnek savas, míg a darázsnak lúgos a mérge. Ezért méhcsípés esetén enyhe lúgosító borogatást használjunk (pl. higított ammóniával, vagy vízzel kevert szódabikarbóna pasztával), a darázscsípést pedig savas anyagokkal (pl. citrom, higított ecet) enyhítsük. Sokszor persze nem is olyan egyszerű megállapítani, melyik állat csípett meg, ilyenkor a már említett hűtés-jegelés, illetve antihisztamin-krém alkalmazásával nem nyúlhatunk mellé. Heves reakció, ödémásodás esetén azonnal orvoshoz kell jutni, mert ez életveszélyes is lehet. Célszerű felkeresni egy szakorvost akkor is, ha több egyidejű csípés ért.



Kullancs: a kullancsok okozhatják a legtöbb kellemetlenséget, akár súlyos fertőzéseket is. A csípés után általában igen enyhe bőrreakció észlelhető, a csípés utáni elvakarás, elfertőződés nem jellemző, ellenben ezek a pici vérszívók  számos betegséget  terjeszthetnek. A kórokozó általában a vérszívás  befejezés követően, a rovarok nyálával kerül át a sebbe. A mohó állatkák túleszik magukat,  majd "visszaöklendezik" a felesleget a bőrbe. Így,amint kullancsot  észlelünk a bőrön, ne késlekedjünk, minél előbb távolítsuk el a veszélyes jószágot. A közhiedelemben még mind a mai napig  is szereplő kenőcsözés, az állatka "megfullasztására" tett kísérlet nem vezet eredményre, semmiképpen se alkalmazzuk, mert csak a kórokozó átvitelének esélyét növeljük így. Legjobban a gyógyszertárakban kapható kullancskiszedő csipeszek alkalmazhatóak. Fontos, hogy a kullancs hátsó részét ne fogjuk meg, próbáljuk meg a fejénél megragadni, és úgy kihúzni. Sokan nem merik felvállalni ezt a beavatkozást, mondván, mi lesz akkor, ha beszakad az állat rágója a bőrbe? Az igazság az, hogy semmi, és alkalmanként még egy gyakorlott szakemberrel is előfordulhat. Ha a kullancscsípés utáni napokban szokatlan tüneteket tapasztalunk (rosszullét, nem múló bőrpír, kokárdaszerű folt stb.) keressünk fel egy szakembert, mert a kullancs által terjesztett súlyos betegségek (Lyme-kór, agyhártyagyulladás, vérzéses kullancsláz stb.) esetében nagyon fontos, hogy minél előbb megkezdődjön a kezelés. Ha nem észlelünk semmi aggasztót, akkor is ajánlott legalább öt hétig megfigyelni a szervezetünk reakcióit illetve a bőrfelületet.




2014. 04. 24.

10 jó tanács, mit tegyél, ha kullancsod van

Nincsenek megjegyzések:

 


Ha a szabadban eltöltött kellemes nap után kullancsot találsz magadon, nincs ok a pánikra, az alábbi 10 jó tanács figyelembe vételével magad is könnyen eltávolíthatod a hívatlan vendéget.



Kullancs kiszedése csipesszel
     1. Válaszd ki az eszközt: legjobb a patikákban, vagy már akár benzinkutaknál is kapható kullancscsipesz. Ha nem tudunk hirtelen hozzájutni, akkor szemölcsökcsipesz vagy akár a körmünk is megteszi. Gyakorlottabbak cérnával is próbálkozhatnak.
     2. Fertőtlenítsd az eszközt: lehetőleg jóddal vagy ennek hiányában kézfertőtlenítószerrel töröld át, ha ez sincs, marad a forró víz.
     3. A  csipesszel fogd meg a kullancsot a fejénél, a bőrhöz minél közelebb.
4.  Határozott, de türelmes mozdulattal húzd kifelé a kullancsot, amíg ki nem jön, eközben kis „sátor” képződik a bőrön.
Kihúzás közben kis sátor keletkezik
5.  Fontos! Tilos a kullancs testét (gyomrát) nyomkodni, csavargatni, vagy bármilyen szerrel kenegetni! Felejtsd el a népi „gyógymódokat”: ne használj kenőcsöt, olajat, sót, gyufát stb., ezek csak öklendezésre késztetik a vérszívót, ami növeli az esélyét, hogy a kórokozók a szervezetünkbe kerüljenek.
6.  A kullancs eltávolítása után lehetőség szerint fertőtlenitsd a seb környékét. Ha az állat feje (igazából szájszerve) leszakadt, és bent maradt a bőrben, nem kell aggódni, pár nap alatt kilökődik. Ha mégsem, akkor szakemberrel ki kell szedetni, mert bár fertőzést nem terjeszt, gyulladásos reakciót okozhat.
7.  A kullancs megőrzése körül a szakemberek között is viták vannak, mert az állat bevizsgálása nem minden esetben hozza a kívánt eredményt. Ha tudod, tedd el, de ha nem sikerül, akkor sem kell kétségbe esni.
Kokárdaszerű bőrpír
     8.  Ha szokatlan tüneteket észlelsz: kokárdaszerű bőrpír, krónikus fáradtság, láz, fejfájás, ízületi- és izomfájdalom, idegrendszeri problémák stb., azonnal fordulj szakorvoshoz!
     9. A csípés után keletkező viszkető bőrpír normális reakció, ha a fenti tünetek nem kísérik.
 10.  A csípés környékét legalább öt hétig figyeld még. Ha szokatlan bőrpír keletkezik rajta, illeve a pirosodás nem múlik el két-három nap alatt, mindenképpen nézesd meg egy szakemberrel!



Ne hagyd, hogy a kullancsok elvegyék a kedved a szabadban töltött kellemes óráktól!
Ha bármilyen kérdésed van, szívesen válaszolunk, illetve a honlapunkon is sok hasznos információt találhatsz!









2014. 04. 23.

Minden, amit a Lyme-kórról tudni érdemes!

Nincsenek megjegyzések:


Sokszor hallhattad már a kifejezést: Lyme-kór. Egyre több ember válik áldozatává ennek az alattomos és kellemetlen betegségnek. De mi is valójában a Lyme- kór? Mi okozza? Mik a tünetei és hogyan lehet megelőzni?


A Lyme-kór az úgynevezett borrelia burgdorferi baktériumok által okozott megbetegedés, amelyet a kórokozóval fertőzött kullancsok terjesztenek. A baktérium a már fertőzött állatok véréből kerül a kullancs szervezetébe, az ember pedig akkor van veszélyben, ha a fertőzött kullancs  magát a bőrbe fúrva legalább 1-2 napig észrevétlen marad. Ennyi idő kell ahhoz, hogy a kórokozó bejuthasson az ember vérkeringésébe. Majd ott a vérárammal és a szövetek közt vándorolva terjednek el.
Mivel a kullancs érzésteleníti a területet, ahol befúrja magát, a kullancscsípés csaknem fájdalommentes, ezért sokan észre sem veszik egészen addig, amíg a tünetek elő nem jönnek. A borrelia burgdorferi rendkívüli alkalmazkodóképességének köszönhetően kezelés nélkül akár évekig-évtizedekig megbújhat a szervezetben. Ezért érdemes átvizsgálni magad minden természetjárás után.

A kullancs nem csak az erdőkben él!

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a kullancsra akkor kell figyelni, ha kirándulni megyünk. Ezzel szemben az igazság az, hogy a kullancs a nedves, sötét helyeket szereti, vagyis nem a fákon, hanem az aljnövényzetben él többnyire, cserjésben, bozótosban, avarban, és bárhol, ahol a talajszinthez közel erre alkalmas növényzetet talál. Így akár egy kerti grillezés során is találkozhatunk vele, ezért ajánlatos mindig figyelmesnek lenni.

A betegség tünetei

Az első feltűnő tünet a kokárdaszerűen gyűrűs, gyulladt és épnek látszó bőrfoltok váltakozása a csípés helyén. Leggyakrabban egyetlen, alig lobos külső gyűrű veszi körbe a központi gyulladásos területet, kettőjüket halovány bőrsáv választja el. Átmérője 5 cm-től akár 10 cm-ig is terjedhet, gyakorlatilag fájdalmatlan, néha a bőrfelszín fölé emelkedik. Kialakulhat néhány óra, de néha csak egy hónap után, amikor az elszaporodott baktériumok vándorolni kezdenek a szervezetben. Ez a csípéstől számított 3-32 napban következik be, de vannak betegek, akiknél ez a tünet nem jelenik meg, annak ellenére, hogy a fertőzés a szervezetbe került, ezért fontos mielőbb orvoshoz fordulni.
Gyerekeknél megfigyelhető a fülcimpán megjelenő lilásvöröses csomó, amely fájdalommal nem jár, de kezelés nélkül csak hónapok múlva tűnik el.
Továbbá észlelhető lehet fáradékonyság, hidegrázás, fejfájás, étvágytalanság, ízületi gyulladás, láz.
Késői szakaszban bőrhegesedést, szívburokgyulladást, ritmuszavart és súlyos ideggyulladást okozhat.
A jellegzetes kokárda-folt


Megelőzés

A kullancsok mindenhol megtalálhatóak, ahol megfelelő növényzetet találnak, fákon, de még inkább a talajszinthez közeli bokrokban, vagy aljnövényzetben, ezért érdemes minél zártabb ruházatban nekiindulni a természetnek. Előnyös az inget vagy pólót betűrni a nadrágba, a nadrágszárat pedig a zokniba.
A különböző kullancsriasztó szerek hasznosak, de gondosan kell kiválasztani, milyen kiszerelésű vagy erősségű szert használjunk. Hátrányuk amellett, hogy többnyire kimondottan büdösek, hogy csak néhány óráig hatékonyak, ezért a kirándulás végén mindenképp ajánlott a test alapos átvizsgálása.
Ha kullancsot taláunk, fontos a vérszívó mielőbbi eltávolítása. Minél előbb szedjük ki a kullancsot a bőrünkből, annál kisebb az esélye a kórokozók bejutásának a szervezetünkbe.
A kullancs szakszerű kiszedéséről tájékozódhat honlapunkon is!