2014. 04. 24.

10 jó tanács, mit tegyél, ha kullancsod van

 


Ha a szabadban eltöltött kellemes nap után kullancsot találsz magadon, nincs ok a pánikra, az alábbi 10 jó tanács figyelembe vételével magad is könnyen eltávolíthatod a hívatlan vendéget.



Kullancs kiszedése csipesszel
     1. Válaszd ki az eszközt: legjobb a patikákban, vagy már akár benzinkutaknál is kapható kullancscsipesz. Ha nem tudunk hirtelen hozzájutni, akkor szemölcsökcsipesz vagy akár a körmünk is megteszi. Gyakorlottabbak cérnával is próbálkozhatnak.
     2. Fertőtlenítsd az eszközt: lehetőleg jóddal vagy ennek hiányában kézfertőtlenítószerrel töröld át, ha ez sincs, marad a forró víz.
     3. A  csipesszel fogd meg a kullancsot a fejénél, a bőrhöz minél közelebb.
4.  Határozott, de türelmes mozdulattal húzd kifelé a kullancsot, amíg ki nem jön, eközben kis „sátor” képződik a bőrön.
Kihúzás közben kis sátor keletkezik
5.  Fontos! Tilos a kullancs testét (gyomrát) nyomkodni, csavargatni, vagy bármilyen szerrel kenegetni! Felejtsd el a népi „gyógymódokat”: ne használj kenőcsöt, olajat, sót, gyufát stb., ezek csak öklendezésre késztetik a vérszívót, ami növeli az esélyét, hogy a kórokozók a szervezetünkbe kerüljenek.
6.  A kullancs eltávolítása után lehetőség szerint fertőtlenitsd a seb környékét. Ha az állat feje (igazából szájszerve) leszakadt, és bent maradt a bőrben, nem kell aggódni, pár nap alatt kilökődik. Ha mégsem, akkor szakemberrel ki kell szedetni, mert bár fertőzést nem terjeszt, gyulladásos reakciót okozhat.
7.  A kullancs megőrzése körül a szakemberek között is viták vannak, mert az állat bevizsgálása nem minden esetben hozza a kívánt eredményt. Ha tudod, tedd el, de ha nem sikerül, akkor sem kell kétségbe esni.
Kokárdaszerű bőrpír
     8.  Ha szokatlan tüneteket észlelsz: kokárdaszerű bőrpír, krónikus fáradtság, láz, fejfájás, ízületi- és izomfájdalom, idegrendszeri problémák stb., azonnal fordulj szakorvoshoz!
     9. A csípés után keletkező viszkető bőrpír normális reakció, ha a fenti tünetek nem kísérik.
 10.  A csípés környékét legalább öt hétig figyeld még. Ha szokatlan bőrpír keletkezik rajta, illeve a pirosodás nem múlik el két-három nap alatt, mindenképpen nézesd meg egy szakemberrel!



Ne hagyd, hogy a kullancsok elvegyék a kedved a szabadban töltött kellemes óráktól!
Ha bármilyen kérdésed van, szívesen válaszolunk, illetve a honlapunkon is sok hasznos információt találhatsz!









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése