2014. 04. 23.

Minden, amit a Lyme-kórról tudni érdemes!



Sokszor hallhattad már a kifejezést: Lyme-kór. Egyre több ember válik áldozatává ennek az alattomos és kellemetlen betegségnek. De mi is valójában a Lyme- kór? Mi okozza? Mik a tünetei és hogyan lehet megelőzni?


A Lyme-kór az úgynevezett borrelia burgdorferi baktériumok által okozott megbetegedés, amelyet a kórokozóval fertőzött kullancsok terjesztenek. A baktérium a már fertőzött állatok véréből kerül a kullancs szervezetébe, az ember pedig akkor van veszélyben, ha a fertőzött kullancs  magát a bőrbe fúrva legalább 1-2 napig észrevétlen marad. Ennyi idő kell ahhoz, hogy a kórokozó bejuthasson az ember vérkeringésébe. Majd ott a vérárammal és a szövetek közt vándorolva terjednek el.
Mivel a kullancs érzésteleníti a területet, ahol befúrja magát, a kullancscsípés csaknem fájdalommentes, ezért sokan észre sem veszik egészen addig, amíg a tünetek elő nem jönnek. A borrelia burgdorferi rendkívüli alkalmazkodóképességének köszönhetően kezelés nélkül akár évekig-évtizedekig megbújhat a szervezetben. Ezért érdemes átvizsgálni magad minden természetjárás után.

A kullancs nem csak az erdőkben él!

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a kullancsra akkor kell figyelni, ha kirándulni megyünk. Ezzel szemben az igazság az, hogy a kullancs a nedves, sötét helyeket szereti, vagyis nem a fákon, hanem az aljnövényzetben él többnyire, cserjésben, bozótosban, avarban, és bárhol, ahol a talajszinthez közel erre alkalmas növényzetet talál. Így akár egy kerti grillezés során is találkozhatunk vele, ezért ajánlatos mindig figyelmesnek lenni.

A betegség tünetei

Az első feltűnő tünet a kokárdaszerűen gyűrűs, gyulladt és épnek látszó bőrfoltok váltakozása a csípés helyén. Leggyakrabban egyetlen, alig lobos külső gyűrű veszi körbe a központi gyulladásos területet, kettőjüket halovány bőrsáv választja el. Átmérője 5 cm-től akár 10 cm-ig is terjedhet, gyakorlatilag fájdalmatlan, néha a bőrfelszín fölé emelkedik. Kialakulhat néhány óra, de néha csak egy hónap után, amikor az elszaporodott baktériumok vándorolni kezdenek a szervezetben. Ez a csípéstől számított 3-32 napban következik be, de vannak betegek, akiknél ez a tünet nem jelenik meg, annak ellenére, hogy a fertőzés a szervezetbe került, ezért fontos mielőbb orvoshoz fordulni.
Gyerekeknél megfigyelhető a fülcimpán megjelenő lilásvöröses csomó, amely fájdalommal nem jár, de kezelés nélkül csak hónapok múlva tűnik el.
Továbbá észlelhető lehet fáradékonyság, hidegrázás, fejfájás, étvágytalanság, ízületi gyulladás, láz.
Késői szakaszban bőrhegesedést, szívburokgyulladást, ritmuszavart és súlyos ideggyulladást okozhat.
A jellegzetes kokárda-folt


Megelőzés

A kullancsok mindenhol megtalálhatóak, ahol megfelelő növényzetet találnak, fákon, de még inkább a talajszinthez közeli bokrokban, vagy aljnövényzetben, ezért érdemes minél zártabb ruházatban nekiindulni a természetnek. Előnyös az inget vagy pólót betűrni a nadrágba, a nadrágszárat pedig a zokniba.
A különböző kullancsriasztó szerek hasznosak, de gondosan kell kiválasztani, milyen kiszerelésű vagy erősségű szert használjunk. Hátrányuk amellett, hogy többnyire kimondottan büdösek, hogy csak néhány óráig hatékonyak, ezért a kirándulás végén mindenképp ajánlott a test alapos átvizsgálása.
Ha kullancsot taláunk, fontos a vérszívó mielőbbi eltávolítása. Minél előbb szedjük ki a kullancsot a bőrünkből, annál kisebb az esélye a kórokozók bejutásának a szervezetünkbe.
A kullancs szakszerű kiszedéséről tájékozódhat honlapunkon is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése